Evenementen en projecten

Vergunningen, marktmeesters, bouwtoezicht, milieueisen, veiligheid, verkeer, brandvoorschriften, aangrenzende ondernemers, omwonenden – er komt bij het realiseren van een evenement méér kijken dan het regelen van een programma en het huren van een locatie.

Of je nu alleen advies of ondersteuning bij de opzet nodig hebt, of de uitvoering van het complete evenement: je kunt bij ons terecht. Enkele voorbeelden:

Bekijk foto’s

Vierdaagsefeesten

1969 – heden

ACBN Evenementenbureau is initiator, oprichter en organisator van het grootste evenement van Nederland: de Vierdaagsefeesten (voorheen Zomerfeesten). Deze vindt jaarlijks plaats in de derde week van juli, rondom de Internationale 4-Daagse Afstandsmarsen. Op het grootste evenement van Nederland laat heel Nijmegen zien wat ze in huis heeft: kies uit ruim 1000 optredens verdeeld over maar liefst 40 verschillende podia

Stichting Vierdaagsefeesten Nijmegen (ondergebracht onder Stichting ACBN Evenementenbureau) is eindverantwoordelijk voor de gehele organisatie van de Vierdaagsefeesten. We toetsen de vergunningsaanvragen voor het exploiteren van vermaakcentra, muziekpodia, terrassen en standplaatsen, en draagt deze voor aan de gemeente. We zorgen voor de publieksveiligheid en stellen hiervoor een veiligheidsplan, mobiliteitsplan, gezondheidsplan en duurzaamheidsplan op. Daarnaast zorgen we ervoor dat het programma qua samenstelling, kwaliteit, variatie en uitstraling optimaal is afgestemd op de diverse publieksgroepen. Ook stellen we en financieringsplan op, gericht op professionele sponsorwerving, realisatie van alternatieve geldstromen en samenwerking met (commerciële partijen). Ten slotte verzorgen we de communicatie en promotie van het evenement.

Meer info

Herdenking Bombardement

2024

Nijmegen werd op 22 februari 1944 getroffen door een Amerikaans bombardement. Bijna 800 mensen vonden de dood, duizenden raakten gewond. Honderden woningen en winkels werden verwoest, Nijmegen verloor een deel van zijn historische binnenstad. De impact van deze tragedie is tot op de dag van vandaag zichtbaar en voelbaar. In Februari 2024 staat Nijmegen uitgebreid stil bij het drama van 80 jaar geleden. Tevens vormt het de start van het programma ’80 jaar Vrijheid’; dat loopt tot eind augustus 2025. Er zal regelmatig stilgestaan worden bij gebeurtenissen in de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog, 1944 en 1945.

In opdracht van de Gemeente in samenwerking met het Stedelijk 4 en 5 mei-comite en Brandgrens024, was ACBN productioneel verantwoordelijk voor het programma onderdeel met de Brandgrenswandeling en Lichtherinneringen.

Meer info

Nijmeegse Kunstnacht

2022 – heden

Na 10 mooie jaren van verwondering, verdieping en beleving zet Stichting Kunstvat een punt achter de organisatie van de Nijmeegse Kunstnacht. Vanaf 2022 zal de Kunstnacht overgedragen worden aan een gloednieuwe samenwerking: ACBN Evenementenbureau en Stichting Hubert.

Meer info

Openbare toiletvoorzieningen Nijmegen

2021 – 2022

In opdracht van Huis voor de Binnenstad voerden wij een onderzoek uit naar openbare en opengestelde toiletvoorzieningen in de binnenstad van Nijmegen. In november 2021 eindigde Nijmegen op plaats 128 in een ranglijst van meest toiletvriendelijke steden. Ondanks dat de positie op deze ranglijst niet alles over het aanbod of gebruik zegt is de lage positie wel een bevestiging van wat ons onderzoek naar de beschikbaarheid van toiletten in de binnenstad van Nijmegen ook aantoont: het kan en moet beter.

Meer info

Romeinse Limes

2021 – 2022

In opdracht van de gemeente Nijmegen dachten we in diverse werkgroepen mee over hoe meer bekendheid te geven aan de Limes. We zorgden ervoor dat de Unesco nominatie zichtbaar was in de stad. Dit deden we door middel van citydressing en Tote Bags

Meer info

Centrale corona toegangscontrole

2021

Op twee centrale locaties in de binnenstad richtten wij eind 2021 corona-checkpoints in: in de Molenstraat en op de Grote Markt. Één keer checken voor een hele avond uit! Dit centrale systeem is tot stand gekomen op initiatief van het Huis voor de Binnenstad en Koninklijke Horeca Nederland – Afdeling Groot Nijmegen, in nauwe samenwerking met de gemeente Nijmegen

Meer info

Cultuurcadeau

2021

Samen met RotaryClub Rijk van Nijmegen / Nijmegen Klinkt en Lindenberg Nijmegen ondersteunen wij het CultuurCadeau. Een optreden van een professionele artiest of kunstenaar in een verpleeghuis, in de achtertuin bij de buren, in de botanische tuinen, in de kerk of in een vergaderzaaltje van het wijkcentrum: professionals brengen – uiteraard tegen betaling – cadeautjes in de stad. En dan het liefst bij mensen die zo’n bijzonder moment goed kunnen gebruiken.
Het CultuurCadeau wordt onder meer mogelijk gemaakt door Poelmann van den Broek advocaten. Een prachtig cadeau voor de stad!

Meer info

Lifeport Festival Circulair

2021 – 2022

In opdracht van RvN@ organiseren wij in het voorjaar van 2022 in Nijmegen het Lifeport Festival Circulair. Dit is een evenement voor en door ondernemers, kennisexperts en beleidmakers en- bepalers. Het festival laat zien hoe er nieuwe mogelijkheden binnen circulaire economie gecreëerd kunnen worden.

Meer info

Proeftuin Publiekskennis en Smaakclusters

2021

Het regionale profiel 025 Arnhem-Nijmegen is door de 24 grote culturele instellingen van Nijmegen en Arnhem in samenwerking met de provincie Gelderland en de gemeenten Nijmegen en Arnhem ontwikkeld en vastgelegd in een groeidocument. Publiekskennis en Smaakclusters, één van de tien proeftuinen die is uitgezet door de gemeenten Arnhem en Nijmegen om de samenwerking te versterken, werkt ACBN aan een plan om kruisbestuiving tussen verschillende culturele instellingen van Nijmegen en Arnhem te stimuleren. Zo kan het publieksbereik binnen de regio naar een hoger plan worden getild.

Meer info

Bekijk foto’s

Nijmeegse Winterweken

2018 – heden

Ook in de winter is in Nijmegen weer van alles te beleven! Van 18 december 2020 t/m zondag 3 januari 2021 pakt Nijmegen uit met bijzondere, traditionele en verrassende activiteiten in de Stevenskerk. Ook dit jaar staat er weer een prachtige WinterWensboom waar je een wens voor een ander kan invullen en ophangen. Daarnaast zijn er allerlei leuke kinderactiviteiten.

Op de eerste editie kwamen maar liefst 16.699 bezoekers af op het evenement, een verdubbeling in vergelijking met het aantal bezoekers in 2017 toen er nog geen Winterweken werden georganiseerd.

Meer info

Polis Conference

2020

Van 30 november tot en met 3 december organiseren Polis, regio Arnhem-Nijmegen en provincie Gelderland Polis 2020: de Europese conferentie over duurzame en innovatieve mobiliteit in steden en regio’s. Deze conferentie vindt, door de onzekerheid rondom COVID 19, volledig online plaats. De regio Arnhem-Nijmegen presenteert zich, binnen de grotere context van Gelderland, met het programmaonderdeel Meet the Dutch. Hierin krijgen deelnemers elke dag een ander inspirerend voorbeeld te zien over (e)HUBS, CleanMobileEnergy, Verandering van mobiliteitsgedrag en Duurzame innovaties.

Meer info

XL-coronatestlocatie

2020 – 2021

Op het P+R transferium in Nijmegen Noord verrijst een XL-testlocatie voor Covid-19. Het gaat om een paviljoen met 16 inpandige teststraten en ruimte voor 4000 testen per dag, naar Amsterdams model. Naast reguliere PCR-testen wordt de locatie ook ingericht voor nieuwe innovatieve testen en sneltesten.

Meer info

Bekijk foto’s

75 jaar Vrijheid – Nijmegen Herdenkt

2019

Herdenken, beleven, beseffen en vieren. De Tweede Wereldoorlog ging 75 jaar geleden een cruciale fase in. Een deel van Nederland werd bevrijd, een deel ging een verschrikkelijke tijd tegemoet. In het weekend van 20 t/m 22 september werd daar ook in onze stad en in de regio uitgebreid bij stilgestaan.

Meer info

Democratiefestival

2019

Tijdens het Democratiefestival op het eiland Veur Lent gaan bekende en onbekende Nederlanders, politici, maatschappelijke organisaties en bedrijven twee dagen met elkaar in gesprek over de waarde van de democratie en overige maatschappelijke vraagstukken.

Door de Vereniging Nederlandse Gemeenten is ACBN Evenementenbureau gevraagd om te ondersteunen op gebied van partners en sponsoren. Dat doen wij door het meeschrijven aan de sponsorproposities en het sponsorplan maar ook door daadwerkelijk de markt op te gaan met deze partnerpakketten.

Meer info

Bekijk foto’s

Dutch Technology Week Arnhem/Nijmegen

2019

Nijmegen en Arnhem namen voor het eerst deel aan de landelijke Dutch Technology Week: een week waarin bedrijven, overheden en kennisinstellingen de ontwikkelingen uit de hightech industrie onder de aandacht brengen. Met een High Tech Ontdekkingsroute op de Radboud Universiteit en Novio Tech Campus, kon kennis gemaakt worden met de wereld van morgen.

Meer info

Bekijk foto’s

Nijmegen Green Capital

2018

Om de titel ‘European Green Capital’ te vieren verzorgde ACBN in opdracht van gemeente Nijmegen de organisatie en marketing/communicatie van het Spiegelwaalconcert, de Waalbrug Picknick en Groene Vrijdag. Ook makten we groene wandel- en fietsroutes zodat er het hele jaar wat te beleven was.

Meer info

Velo City

2017

Velo-City was een congres voor kennisdeling en kennisuitwisseling door specialisten vanuit de hele wereld op het gebied van ruimtelijke ordening, fietsbeleid, duurzaamheid en fietsinfrastructuur. Het thema is vrijheid van fietsen en koning Willem-Alexander opende het congres.

Er waren meer dan 200 sprekers uit zo’n 40 landen waaronder Thailand, Australië, China, India, Chili, Brazilië, Kenia, Zuid-Afrika, Rusland, USA, Canada, Italië, Bhutan, Denemarken en Duitsland. In speciale buitensessies konden congresbezoekers de effecten van fietsbeleid in de praktijk ervaren. Tijdens het congres was er tijd om te netwerken en om kennis te maken met innovaties, en kon je genieten van diverse excursies.

ACBN verzorgde de acquisitie van partners en exhibitors en de complete uitvoering van de sponsorpakketten en exhibition inclusief de inzet van outdoor expo hallen van ca. 3000m2.

Bekijk foto’s

Giro d’Italia

2016

In 2016 was Gelderland 3 dagen lang in the picture door 3 etappes van de Giro d’Italia te mogen hosten. De Giro, zoals de bijnaam van de Ronde van Italië luidt, wordt tegenwoordig na de Ronde van Frankrijk als de belangrijkste rittenkoers van de wereld gezien. Er zijn zelfs tijden geweest dat de ronde in populariteit op gelijke voet stond met de Ronde van Frankrijk. De koers wordt elk jaar op de voet gevolgd door tal van zenders overal ter wereld.

Meer info

Herdenking 70 jaar Market Garden

2014

Herdenken, beleven, beseffen en vieren. De Tweede Wereldoorlog ging 70 jaar geleden een cruciale fase in. Een deel van Nederland werd bevrijd, een deel ging een verschrikkelijke tijd tegemoet. In opdracht van gemeente Nijmegen organiseerde ACBN Evenementenbureau de officiële herdenking bij stadsbrug De Oversteek.

Meer info

Opening stadsbrug De Oversteek

2013

Met de komst van stadsbrug De Oversteek werd Nijmegen beter bereikbaar. De jarenlange en intensieve bouw van de brug werd afgerond met een feestelijke opening. Tijdens een boordevol dagprogramma waar Nijmeegse artiesten optraden konden bezoekers al kennismaken met de brug. In de avond werd de brug feestelijk geopend inclusief vuurwerkshow en het ‘maken van de oversteek’ waarna de dag werd afgesloten met spetterende optredens en lasershows.

In opdracht van de Gemeente was ACBN eindverantwoordelijk voor het conceptuele programma, mobiliteit, programmering en algehele productie.

[instagram-feed background=#ffffff]