Herdenking Bombardement

Nijmegen werd op 22 februari 1944 getroffen door een Amerikaans bombardement. Bijna 800 mensen vonden de dood, duizenden raakten gewond. Honderden woningen en winkels werden verwoest, Nijmegen verloor een deel van zijn historische binnenstad. De impact van deze tragedie is tot op de dag van vandaag zichtbaar en voelbaar.

In Februari 2024 staat Nijmegen uitgebreid stil bij het drama van 80 jaar geleden. Op het programma staan, naast de officiële herdenking op 22 februari, onder meer exposities, lezingen en theatervoorstellingen.

Tevens vormt het de start van het programma ’80 jaar Vrijheid’; dat loopt tot eind augustus 2025. Er zal regelmatig stilgestaan worden bij gebeurtenissen in de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog, 1944 en 1945.

Lichtherinneringen

Woensdagavond 21 februari zullen op vier locaties in het stadscentrum ‘Lichtherinneringen’ te zien zijn. Dit zijn bewegende lichtprojecties die herinneren aan het bombardement. Zo verbeeldt de projectie op de Stevenstoren hoe deze indertijd door een bom geraakt werd en instortte. De ‘Lichtherinneringen’ worden geprojecteerd op de westzijde van de Stevenstoren, de voorgevel van de Molenstraatkerk, de zijgevel van de Hema en de wanden van de Emaushof bij De Schommel.

Brandgrenswandeling

Woensdag 21 februari, aan de vooravond van de officiele herdenking wordt iedereen opgeroepen deel te nemen aan de Brandgrenswandeling en stil te staan bij de dromen die de slachtoffers hadden, voor ze uit het leven werden weggerukt. De wandeling voert langs de brandgrens rond het gebied dat door het bombardement getroffen werd, aangegeven met bijna 800 markeringen in het wegdek, een voor elk slachtoffer. Langs de route – deze avond ook gemarkeerd met lichtjes – zingen Nijmeegse koren. De wandelaars worden voorafgegaan door atleten met fakkels.