Om de titel ‘European Green Capital’ te vieren verzorgde ACBN in opdracht van gemeente Nijmegen de organisatie en marketing/communicatie van het Spiegelwaalconcert, de Waalbrug Picknick en Groene Vrijdag. Ook maakten we groene wandel- en fietsroutes zodat er het hele jaar wat te beleven was.

Het Spiegelwaalconcert is dé viering van Nijmegen European Green Capital 2018. Het concert op woensdagavond 20 juni speelde zich af op de bijzondere locatie de Lentse Warande aan de nieuwe Spiegelwaal. In een prachtige omgeving en met de skyline van de stad op de achtergrond.

Symfonieorkest Nijmegen bracht prachtige klassieke werken ten gehore, met gastartiesten Eric Vloeimans en Ruben Hein. De Stevenstoren speelde een hoofdrol in het concert en werd op verrassende wijze toegezongen door de “Torentenoren”. Journalist en Nijmegenkenner Rob Jaspers, documentairemaker Sinan Can en nachtburgemeester Angela Verkuijlen vertelden het verhaal van de stad Nijmegen. Internationaal Film Festival Go Short maakte het programma compleet met twee korte films.

Op zondag 16 september 2018 werd een autovrije zondag ingelast en gepicknickt op de Waalbrug. Er was een gratis picknick voor 1000 personen, waar iedereen bij wilde zijn: ook de wachtlijst zat snel vol. Vervolgens waren er diverse activiteiten, zoals de voorronde van het NK Slowbiken, fietsspelletjes, demonstraties van Waalhalla, optredens van theatergezelschap Abacus, muziek zoals van Radio Barkas, een Tesla, en nog veel meer.

De titel European Green Capital Nijmegen zorgde voor veel extra interesse in de stad Nijmegen. De vraag ‘Waar moet je zijn om Nijmegen op z’n groenst te zien?’ werd al snel en vaak gesteld. Voor zowel bewoners en toeristen maakten we het mogelijk om gedurende het hele jaar diverse groene / duurzame / energiebesparende projecten te bezoeken. Dit deden we door het samenstellen van diverse groene wandelingen en fietsroutes; downloadbaar om zelf op stap te gaan. Ook was het mogelijk om hiervoor een gids te boeken om zo nog meer te weten te komen over deze duurzame stad! Met de routekaart op zak, kon iedereen een kijkje nemen bij Nijmeegse bedrijven en organisaties die voorop lopen in duurzaamheid. Ook organiseerden we excursies: op aanvraag en op maat.

Nijmegen nam op 14 december 2018 vrij om samen de stad groener en mooier te maken, een dag door activiteiten voor de stad en voor elkaar. Deze dag is het Groene Vrijdag, een activiteit van Nijmegen European Green Capital.  In de middag waren er een tal van activiteiten en in de avond kon iedereen genieten van de lichtshow Glow Green op Kelfkensbos.